Péče o len

20210324_1206355[1]-960x640

Len se cítí ve vodě skvěle, vyperte ho před prvním použitím třeba v jemném ekologickém gelu, doporučuji ekologické, tekuté prací prostředky. Rozhodně bez bělidel a odstraňovačů vodního kamene, bez aviváže. Vyhněte se bělení a škrobení! Toto len nemá rád.

Rád je v pračce sám, hodně se tam roztahuje, proto mu pračku nepřeplňujte, aby se moc nekrčil. Pere-li se společně s jinými materiály, může pohlcovat jemné chloupky z těchto materiálů a ztratí tak svůj lesk a barvu. Nemíchejte barevný len s bílým.

IMG_20201021_100948

Skvrny: ty odstraňte ideálně jakmile se stane nehoda. K odstranění skvrn doporučuji použít žlučové mýdlo. Látku se znečištěním namočte do vlažné vody a properte v rukou s použitím žlučového mýdla, nebo jiného neagresivního prostředku na skvrny. Také můžete použít zásyp kuchyňskou solí, např. na skvrny od červeného vína. Teprve potom perte v pračce.

Len sice snese vysoké teploty, ale každý výrobce lnu doporučuje prát výrobky na 30 - 40 ° C. Takto si udržíte výrobky dlouho v dobré kondici. Na teplotě 40 ° C perte ubrusy, ložní prádlo, ručníky, utěrky, oblečení ... Závěsy a záclony doporučuji prát na 30 ° C.

Prádlo ždímejte na nižších otáčkách. Opět je to způsob, jak snížit mačkavost a prodloužit trvanlivost lněné tkaniny. Nesušte jej v sušičce. Ideální je sušení na čerstvém vzduchu, pokud tuto možnost nemáte, není to problém. Vždyť len tak rychle schne i na sušáku :o)

Žehlit nemusíte, ale samozřejmě můžete. Len žehlete ještě mírně vlhký na střední teplotě. Můžete použít žehličku s napařováním. Pokud je na něm obrázek, žehlete po rubu nebo přes pečící papír. Po vytažení prádla z pračky ho pořádně protřepejte, narovnejte a až potom zavěste.